De meerwaarde van geaccrediteerde opleidingen tot coach, supervisor of organisatiebegeleider
Professioneel begeleiden is een vak, of het nu om coaching, supervisie of organisatiebegeleiding gaat. LVSC hecht veel waarde aan het afronden van een gedegen opleiding tot professioneel begeleider. Opleidingen die door LVSC geaccrediteerd zijn voldoen aan een aantal belangrijke criteria ten aanzien van vakinhoudelijke kwaliteit, opleidingsniveau en aantal uren studiebelasting en praktijkervaring.
Met een diploma van een door ons erkende opleiding ben je verzekerd van voldoende kennis, vaardigheden, verdieping en praktijkervaring om als coach, supervisor of organisatiebegeleider professioneel van start te gaan. Bovendien geeft een erkende opleiding toegang tot het LVSC beroepsregister.
Competentieprofielen
De door LVSC erkende opleidingen maken gebruik van de volgende competentieprofielen:
Competentieprofiel van de Supervisor
Competentieprofiel van de Coach
Competentieprofiel van de Organisatiebegeleider
Competentieprofiel van de Leersupervisor
Competentieprofiel van de Docent Supervisiekunde
Studentlidmaatschap tijdens je opleiding
Studenten van de erkende opleidingen kunnen bij aanvang van hun studie een studentlidmaatschap aanvragen met 50% korting. Je profiteert direct van alle voordelen voor de helft van het tarief. Je ontvangt ons Tijdschrift voor Begeleidingskunde en volgt gratis onze bijscholingen.
Hieronder vind je een overzicht van de door LVSC erkende opleidingen tot Supervisor, Coach en Organisatiebegeleider.
Overzicht LVSC Erkende opleidingen
Christelijke Hogeschool Ede
Post-HBO Supervisie en Coaching
Post-HBO Supervisie en Coaching
De post-HBO opleiding Supervisie en coaching van Christelijke Hogeschool Ede is een erkende LVSC opleiding en geeft toegang tot registratie bij LVSC.
Je leert hoe je op een persoonlijke, mensgerichte en methodische wijze aansluit bij de vragen van professionals. Dat doe je aan de hand van een scala aan onderwerpen en thema’s. Reflecteren en leren in supervisie, narratief begeleiden en ontwikkelingsgericht coachen.
Informatie en aanmelden
Voor meer informatie over de opleiding, data en aanmelden ga je naar de website van CHE.
Meer informatie
HanzePro
Begeleidingskunde
De opleiding Begeleidingskunde van de Hanzehogeschool Groningen is een opleiding op Post-Hbo-niveau voor de ervaren professional in het agogisch domein zoals trainers, coaches, hulpverleners, geestelijk verzorgers, opleiders, zorgprofessionals, leidinggevenden, adviseurs etc.
De opleiding past bij mensen die op zoek zijn naar verdieping van hun begeleidingsvaardigheden en deze in willen zetten in begeleidingstrajecten van individuen, kleine groepen en teams.
Informatie en aanmelden
Voor meer informatie over de opleiding, data en aanmelden ga je naar de website van HanzePro.
Meer informatie
Hogeschool Rotterdam
Opleiding tot Leersupervisor
Opleiding tot Leersupervisor
Opleiding tot Leersupervisor
Deze scholing is een onderdeel van de opleidingsroute tot geregistreerd leersupervisor, erkend door de LVSC. De beschrijving van de gehele opleidingsroute is te vinden in de registratie regeling van de LVSC-editie 2015 (blz 11 en 12 en blz. 22 en 23). De scholing vindt plaats op basis van het competentieprofiel van de supervisor van de LVSC
Toelating
Om tot de scholing te worden toegelaten moet men voldoen aan de registratie-eisen uit de regeling (zie paragraaf 2.6.1): minimaal drie jaar ervaring als supervisor waarbinnen zo’n 15 supervisietrajecten zijn verzorgd van diverse aard. Daarnaast kunnen ook reeds geregistreerde leersupervisoren in het kader van bijscholingsactiviteiten aan de scholing deelnemen.
Cursusduur
De bijeenkomsten duren 4 uur, starten eind oktober en vinden één maal per maand plaats in Rotterdam aan locatie Museumpark van Hogeschool Rotterdam op woensdagen telkens van 16.00 uur tot 20.00 uur:
- 29 oktober 2025
- 26 november 2025
- 28 januari 2026
- 25 maart 2026
- 22 april 2026
- 27 mei 2026
Hiervan mag men maximaal 1 dagdeel verzuimen. De verzuimde uren dienen te worden gecompenseerd door een te maken opdracht over de inhoud van het gemiste onderdeel.
De kosten voor de methodisch-didactische scholing tot leersupervisor bedragen € 2.650,- exclusief literatuur, inclusief koffie en thee.
De scholing wordt verzorgd door lector Begeleidingskunde Michiel de Ronde
Je kunt je aanmelden door een e-mail te sturen naar Naima Lekfif: n.lekfif@hr.nl
Meer informatie
Hogeschool Rotterdam, locaties Rotterdam en Nijmegen
Master Begeleidingskunde
Master Begeleidingskunde is een LVSC-erkende masteropleiding, waarbij je leert om op alle niveaus in een organisatie een ontwikkelings- en veranderproces te begeleiden. De masteropleiding duurt tweeënhalf jaar en bestaat uit jaar 1, jaar 2 en de afstudeerfase.
Jaar 1 en jaar 2 samen leiden tot de LVSC-beroepsregistraties Supervisor en Registercoach.
De gehele master leidt tot de LVSC-beroepsregistratie Organisatiebegeleider en een NVAO-erkende mastertitel: Master of Arts (MA).
Jaar 1 kan ook apart worden gevolgd als opleidingstraject tot LVSC-erkend supervisor. Voor registratie is dan alleen nog een tweede leersupervisie nodig, die men los van de master kan volgen.
Contactgegevens Locatie Rotterdam
Contactpersoon: Willemien Timmers MHOB
E-mail: w.j.timmers@hr.nl
Contactgegevens Locatie Nijmegen (bij Hogeschool Arnhem en Nijmegen)
Contactpersoon: Marijke de Kok MHOB
E-mail: m.h.de.kok@hr.nl
Studie-advies:
Drs.Barbara Spoel
E-mail: b.spoel@hr.nl
Informatie en aanmelden
Voor meer informatie over de opleiding, lesdagen, locaties en aanmelden ga je naar de website van Hogeschool Rotterdam.
Meer informatie
Hogeschool Utrecht
Supervisorenopleiding HU
Deze supervisorenopleiding karakteriseert zich door kleur ontdekken, geven en bekennen.
Een supervisor is meester op het gebied van leren en veranderen van professionals vanuit hun persoonlijke ontwikkeling. Naast de gesproken taal besteden we aandacht aan metaforen, toon, beeld-en lichaamstaal. Jij als supervisor in opleiding zetten we zoveel mogelijk in de rol van supervisor. We vragen je om jouw kleurenpalet te onderzoeken, middels kaders vanuit o.a. NLP, TA, contextueel- en oplossingsgericht werken:
- waardoor ben jij in jouw “leren en werken” gekleurd en gevormd; jouw eigenheid en drijfveren?
- hoe geef je deze onderzoekende houding door aan supervisanten, opdat zij hún vorm en kleur kunnen geven aan wie ze willen zijn in hun beroep?
Informatie en aanmelden
Voor meer informatie over de opleiding, data en aanmelden ga je naar de website van Hogeschool Utrecht.
Meer informatie
Hogeschool Windesheim
Opleiding tot Leersupervisor
Ben jij een ervaren supervisor? Wil je bijdragen aan de beroepsvorming van supervisoren in opleiding of al geregisterde supervisoren die professionele groei willen doormaken? Dan is de cursus Leersupervisor iets voor jou! Je maakt een vervolgstap in je eigen professionalisering; van supervisor naar leersupervisor. Je groeit verder in jouw sterke kanten en je vult deze aan met nieuwe vaardigheden die aansluiten bij het beroepsprofiel van de leersupervisor. Je bent als leersupervisor mede-opleider of medebegeleider bij de deskundigheidsbevordering van supervisoren. Als leersupervisor komt er dus een laag bij in je vak.
De opleiding Leersupervisor is het methodisch didactisch deel van het traject tot leersupervisor. Om je te kunnen registreren volg je aanvullend twee begeleidingstrajecten. Het methodisch didactische deel bestaat uit drie lesdagen (24 uur contacttijd) en een deel thuisstudie.
Informatie en aanmelden
Voor meer informatie over de opleiding, data en aanmelden ga je naar de website van Hogeschool Windesheim.
Meer informatie
Hogeschool Windesheim
De opleiding tot Supervisor is één van de begeleidingskundige opleidingen van de hogeschool Windesheim. Bij deze opleiding leiden we je breed op in de methodiek van supervisie (en coaching) volgens de normen van de Landelijke vereniging voor Supervisie en Coaching. Na de opleiding kun je als zzp’er of binnen een eigen bedrijf aan de slag gaan of in je organisaties of bedrijf.
In supervisie begeleid je professionals uiteindelijk naar meer zelfsturing. Er ontstaat groei in het professioneel (zelf)bewustzijn door reflectie over de eigen sterke kanten maar ook kennis over de interne saboteurs Professionals leren de manier van leren die bij hen past goed begrijpen en inzetten.
Het gaat erom dat jouw begeleiding leidt tot de groei van een veerkrachtige professional.
Bij ons leer je als supervisor (en coach) vanuit verschillende invalshoeken te werken en je ontdekt hoe je mensen tot floreren in werk kunt begeleiden.
Je doet wetenschappelijke kennis op over professioneel leren, het ontwikkelen van een zelfsturende beroepshouding en professionele identiteit. Ook professionele zelfzorg en zelfsturing veelvoorkomende thema’s in supervisie.
De opleiding kent een sterke kennisbasis vanuit de actuele psychologie; een leertheorie zoals positieve psychologie en verwante actuele wetenschappelijke stromingen.
Positieve psychologie wordt ook wel ‘de welzijnswetenschap’ genoemd. We weten uit onderzoek dat diepgaand leren ook werkt door te leren van succes. Door te reflecteren over succes en de focus te leggen op het onderzoeken van wat in de praktijk wel werkt ontstaat een groter professioneel zelfbewustzijn. In de opleiding leer je door verschillende wetenschappelijke brillen te kijken, waarbij ons zwaartepunt op deze eigentijdse stroming ligt.
Informatie en aanmelden
Meer informatie over de opleiding, open avonden, data en aanmelden vind je op de website.
Meer informatie
Inholland Academy
Supervisiekunde en Erkend coach: gecombineerde opleiding
Supervisiekunde en Erkend coach: gecombineerde opleiding
Met deze eenjarige post-hbo opleiding Supervisiekunde en Erkend coach professionaliseer jij jouw rol als begeleider en verdiep je jouw begeleidingsrepertoire. Je leert wat supervisie als begeleidingsvorm inhoudt, hoe je hieraan kunt vormgeven, wat ermee bereikt wordt en ook wat de grenzen en valkuilen zijn.
Ook leer je hoe je effectieve coachingstrajecten vormgeeft. Met het doel dat je vakkundig en professioneel kunt handelen als professioneel begeleider binnen diverse branches zoals zorg en welzijn, bedrijfsleven, onderwijs of overheid.
Informatie en aanmelden
Voor meer informatie over de opleiding, data en aanmelden ga je naar de website van Inholland Academy.
Meer informatie
Inholland Academy
Opleiding tot Leersupervisor
Opleiding tot Leersupervisor
De post-hbo opleiding Leersupervisor is bestemd voor professionals die de opleiding tot supervisor hebben afgerond, minimaal drie jaar als supervisor bij de LVSC geregistreerd staan en ten minste 15 reeksen supervisie in verschillende vormen en kaders heeft gegeven.
De methodisch didactische scholing bestaat uit 5 opleidingsdagen van 6 uur.
Informatie en aanmelden
Voor meer informatie over de opleiding, data en aanmelden ga je naar de website van Inholland Academy.
Meer informatie
Inholland Academy
Verkorte opleiding Supervisor
Verkorte opleiding Supervisor
De verkorte opleiding tot supervisor is bedoeld voor docenten die ruime ervaring hebben in supervisie geven aan bijvoorbeeld bachelor-, post-hbo of universitaire opleidingen (zoals voortgezette opleidingen of andere beroepsopleidingen zoals huisartsenopleidingen of opleidingen voor geestelijk verzorgers etc.).
Deze supervisoren krijgen middels dit traject de kans om een verkorte opleiding tot supervisor te volgen. Bij een succesvolle afronding leidt deze opleiding tot registratie als supervisor. Ook coaches die een coachopleiding hebben gedaan kunnen in aanmerking komen voor dit verkorte traject. Zie voor de toelatingsvoorwaarden en meer informatie de uitgebreide brochure op de website.
Informatie en aanmelden
Voor meer informatie over de opleiding, data en aanmelden ga je naar de website van Inholland Academy.
Meer informatie